Tips

Sportdranken en hun osmolaliteit 
Osmolaliteit is een maat voor het aantal deeltjes in een oplossing. In een drank zijn deze deeltjes koolhydraten, elektrolyten, zoetstoffen en conserveermiddelen. Een hoge osmolaliteit betekent dat er veel deeltjes in zitten. Een drank met een hoge osmolaliteit noemen we hypertoon.

Een drank met evenveel deeltjes als het bloed (280-330 mosmol/kg) noemen we isotoon en een drank met minder deeltjes dan ons bloed noemen we hypotoon. De osmolaliteit van een drank bepaalt in welke richting de vloeistof door onze darmwand gaat. Wordt een drank met hoge osmolaliteit gedronken, dan gaat het water van de bloedbaan en de darmcellen naar de darm. Bij een drank met lage osmolaliteit wordt water uit de darm opgenomen in de darmcellen en bloedbaan. Hypertone oplossingen worden langzamer opgenomen dan Hypotone of Isotone, waardoor de gewenste hydratatie en de energievoordelen worden vertraagd. De osmolaliteit van een drank heeft ook effect op de maaglediging. Een hypertone drank zal langer in de maag blijven en daardoor minder vocht toevoeren dan een isotone of hypotone drank. Een hoge osmolaliteit van de drank is ook in verband gebracht met maag-darmproblemen. Dit is een bijkomende reden om sterk hypertone dranken te vermijden. Op basis van dit gegeven kan men ook de mythe dat vruchtensap een goede en goedkope sportdrank is ontkrachten. De osmolaliteit van vruchtensappen is veel te hoog (500-1000 mosmol/kg) opdat dit waar zou zijn. Vruchtensappen zijn geen goede sportdranken.

Conclusie: dranken met een hele hoge osmolaliteit moeten door sporters vermeden worden, zeker in warme weersomstandigheden.

Bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3628


Ontsteking aan de achillespees 
Deze vervelende pijn aan de hiel wordt veroorzaakt door de ontsteking van de achillespees. Dat is een lange pees die de twee belangrijkste kuitspieren ? de gastrocnemius en de soleus ? verbindt met de achterkant van het hielbeen. Wanneer de pees overbelast wordt, raakt ze ontstoken (tendinitis) en na verloop van tijd kan er zich littekenweefsel vormen dat minder soepel is dan de pees zelf. Als u de ontstoken pees blijft overbelasten, kan ze scheuren of volledig losraken.

Symptomen : Doffe of scherpe pijn over de hele lengte van de pees, gewoonlijk dicht bij de hiel. Beperkte bewegingsmogelijkheid van de enkel. De pijnlijke plek ziet rood en voelt warm aan. U kunt een nodule (een knobbeltje van littekenweefsel) voelen op de pees en een krakend geluid horen als u de enkel beweegt (littekenweefsel dat tegen de pees wrijft).

Oorzaken: Gespannen of vermoeide kuitspieren die te veel van de inspanning van het lopen overlaten aan de achillespees. Dat kan het gevolg zijn van het onvoldoende opwarmen van de spieren, het te snel opvoeren van het aantal kilometers of gewoon van te veel trainen. Veel lopen op hellingen of snelheidstraining kunnen de achillespees eveneens overbelasten en dus een ontsteking veroorzaken. Ook sportschoenen die niet soepel genoeg zijn kunnen de boosdoeners zijn. Lopers die hun voeten te veel naar binnen laten kantelen wanneer ze de grond raken, zijn gevoelig voor ontsteking van de achillespees

Medische behandeling: Ga naar uw arts of naar een specialist. In laatste instantie kunt u ket littekenweefsel chirurgisch laten verwijderen, maar dat is niet vaak doeltreffend.

Alternatieve oefeningen: Fietsen in een lage versnelling, zwemmen, aqua-fitness of ?running, oefeningen waarbij de voeten geen gewicht moeten dragen.

Preventieve maatregelen: De beste manier om de achillespees uit te rekken is tevens de simpelste : ga met de bal van uw voeten op een trede van de trap, de stoeprand of een van de onderste sporten van een ladder staan. Houd uw benen gestrekt. Laat beide hielen zakken en tel tot tien. Om het stretchen intensiever ta maken, kunt u de hielen afwisselend laten zakken. Versterk en rek de spieren in uw voeten, kuiten en schenen. Draag sportschoenen die de voeten correct laten afrollen. Loop nooit met versleten schoenen. Begin altijd kalmpjes aan met een nieuw trainingsprogramma. Vermijd hellingen. Zorg ervoor dat u op tijd rust.

Bron: http://www.runnersworld.nl/advies/blessures/blessures.htm


Krampen en steken tijdens het lopen 
Krampen

Als eenzelfde spiergroep keer op keer samentrekt, kan het gebeuren dat de spier blokkeert. De krampen verschijnen dan in de vorm van onwillekeurige en zeer heftige spiercontracties. Die doen zich voor in bepaalde omstandigheden en verdwijnen na enkele minuten pijnlijke verlamming. Meestal treffen ze de kuiten, soms de dijen. Ze kunnen zich echter ook uiten in de vorm van ?knopen? in de rug, een stijve nek of steken.

Waar komen ze vandaan?

 • Krampen zijn bijna altijd het gevolg van een te lange of te zware training. Tijdens een voetbalwedstrijd kunnen verlengingen al volstaan om ze op te wekken.
 • Ze komen vaker voor bij een eenzijdige voeding met veel enkelvoudige suikers, vetten en ?lege calorieën? zoals in fastfood. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ze meestal veroorzaakt worden door een tekort aan wateroplosbare vitamines, natrium, calcium of magnesium.
 • Ook hydratatie speelt een zeer belangrijke rol. Vandaar dat u veel moet drinken om krampen te voorkomen.

  Wat kunt u ertegen doen?

 • Voldoende water en energiedranken nuttigen.
 • Bij krampen: zachtjes de verkrampte spier uitrekken.

  En steken?

  Het is nog altijd niet geweten waardoor steken (in de volksmond ook wel ?de milt? genoemd) precies ontstaan. Blijkbaar zijn er verschillende mogelijke oorzaken: krampen van het middenrif en/of de tussenribspieren, een te sterke bloedstroom naar de lever (rechts) of de milt (links), of gisting van gassen in het spijsverteringskanaal (vandaar dat u nooit mag lopen onmiddellijk na het eten).

  Ziehier enkele tips om ze te doen verdwijnen:
 • vertraag tijdelijk het tempo en adem goed uit.
 • houdt de pijn aan, druk dan de pijnlijke zijde samen door zijwaarts te buigen en er zelfs met uw vuist op te drukken.
 • tot slot bestaat er nog een trucje dat misschien bijgeloof is, ook al verzekeren heel wat lopers dat het wel degelijk werkt: tijdens het lopen uw duimen in uw handpalmen drukken.

  Bron: http://www.sport.be/running/ing/2005/nl/tips/gezondheid/krampen/ • -0- -1- -2-