Informatie jeugdopleiding

Bij de Herenthoutse atletiekclub kunnen atleetjes terecht vanaf 5-6 jaar. Dit kan het begin zijn van een rijkgevulde atletiekcarriëre.

Ons doel is een atleet te begeleiden tot zijn top als hij volwassen is. Dit is een lange weg van zo'n 20 jaar. Daarom kiezen we bij de jeugd vooral voor enkele speelse trainingen, waar plezier boven prestaties primeert, maar de atleet toch zijn basisvaardigheden ontwikkeld. Als de atleet plezier beleeft in zijn sport en hij heeft talent, dan komt dit vroeg of laat toch bovendrijven.

We geven de atleten ook training in de verschillende disciplines van de atletiek. Zo kan een bepaalde training in het teken staan van kogelstoten, terwijl de volgende in het teken staat van hoogspringen. Vanaf de categorie cadet, kan de atleet kiezen voor een specialisatie in een bepaalde discipline. Te vroege specialisatie en doorgedreven techniek/uithoudingstrainingen kan leiden tot chronische blessures die mogelijk een verdere atletiek/sportcarriëre van de atleet in de weg kunnen staan.

Uitzonderlijke prestaties bij de jeugd kunnen verschillende redenen hebben:
  • de atleet traint veel,
  • de atleet is voor op zijn leeftijd,
  • de atleet heeft talent.
    Als een van de eerste twee redenen het geval is, dan gaan andere atleten de atleet vroeg of laat inhalen als ze hun groeiachterstand hebben ingehaald of hun trainingsintensiteit bij de oudere categorieën hebben opgetrokken.

    Om de atleetjes toch aan wedstrijden te laten deelnemen zonder echte prestatiedruk hebben we een wedstrijd met de naam wedstrijd-wedstrijd in het leven geroepen. De jeugdtrainers stellen een wedstrijdkalender samen. Tijdens deze wedstrijden is meestal een jeugdtrainer aanwezig. Alle atleten die aan een van deze wedstrijden (ongeacht prestatie) hebben deelgenomen krijgen een stempel. Voor deelname aan onze kerstcorrida krijg je zelfs 2 punten. Iedereen die tijdens het seizoen (november-oktober) een stempel behaalde, mag deelnemen aan het superbosspel gevolgd door pannenkoeken begin oktober. De atleten die meer dan 5 stempels behaalden, krijgen een mooie prijs. De tussenstand van de wedstrijd-wedstrijd kun je vinden in de hal van de sporthal of bij Wed-wed.